fbpx

מאכלים מסוכנים לכלבים

יש המון מאכלים של בני אדם שאסורים לכלבים. חלקם ממש נחשבים כרעל, וחלק אומנם לא רעילים, ואפילו נחוצים להתפתחותם ותפקודם, אך קצת מעבר למה שהם זקוקים לו יכולה להיות מסוכן ברמה של סכנת חיים.

קיבצתי כאן רשימה קצרה של מאכלים שגורמים לחולי אצל כלבים שראיתי לא מעט מקרים שלהם בזמן שעבדתי כאחות וטרינרית.


שוקולד – רובינו יודעים ששוקולד הוא אסור לכלבים. הוא פוגע גם במערכת הקארדיוואסקולרי (מערכת הלב וכלי דם) וגם במערכת העצבים. בכלב עם הרעלת שוקולד אנחנו נראה בין היתר: ריור, רעידות, אי שקט, הלחתת יתר, שתייה והשתנה יותר מהרגיל. ככל שהשוקולד מריר יותר, כך הוא מסוכן יותר. יחד עם זאת, בשוקולד לבן אין בכלל קקאו ולכן הוא לא רעיל (אך גם לא מומלץ לתת כמויות גדולות של שוקולד לבן בגלל אחוזי השומן הגבוהים שבו, אבל תכף נגיע לזה)

בצל ושום – בצל ושום הם מאותה משפחה וכוללים בתוכם גם בצל ירוק, עירית, כרשה ועוד. כל אלה יכולים לגרום לאנמיה המוליטית אצל כלבים, מה שאומר שהוא הורס להם את תאי הדם האדומים, שהם נחוצים לספק מזון וחמצן לרקמות. בהרעלת בצל ושום וצמחים ממשפחתיהם, אנחנו נראה כלב חלש, שאולי הולך בצורה לא יציבה, ולעיתים נראה גם הקאות. אם נסתכל על הריריות שלהם נראה שהם לבנים או ורוד מאוד בהיר, ולפעמים נראה גם דם בשתן. יש לזכור שהמון פעמים אנחנו שמים בצל ושום בתבשילים שאנו מבשלים, לכן אנחנו צריכים לזכור לא לתת לכלב את השאריות.

ענבים וצימוקים – ענבים וצימוקים גורמים לכשל כליות אצל חלק מהכלבים. איזה חלק? לא יודעים! יש כלבים שיכולים לאכול ענבים וצימוקים יום ולילה וזה לא יזיז להם, ולעומת זאת, לכלבים אחרים מספיק ענב אחד קטן ומסכן כדי להרוג אותו. מכיוון שאנחנו לא יודעים איזה כלבים רגישים לזה, אנחנו עושים הכללה ולא נותנים לאף כלב ליתר ביטחון. אם אתם לא יודעים אם הכלב שלך הוא אחד מאלו שרגישים, עדיף לא לדעת מאשר לנסות ולראות.

עצמות – עצמות גדולות כמו של בקר הם בסדר (כל עוד עברו תהליך להריגת חיידקים), אך עצמות קטנות כמו של עוף או חזיר יכולים להיות מאוד מאוד מאוד מסוכנים! הכלב לועס אותם והם נשברים לחתיכות, והחתיכות האלו מאוד מאוד חדות כמו סכין, ויכולים פשוט לחתוך לכלב את מערכת העיכול שלו, ממש כאילו בלע סכין. אם מערכת העיכול נחתך, זהו מצב מסכן חיים מידי מכיוון שלא רק נגרם דימום פנימי, אלא גם כי מערכת העיכול היא המערכת הכי מזוהמת בגוף, ואם היא נחתכת, היא שופכת את כל הזיהום שלה לתוך הגוף.

מאכלים שומנים – אחת המחלות הכי נפוצות שאנחנו רואים אצל כלבים היא דלקת לבלב. דלקת לבלב נגרמת חד משמעית מצריכת יתר של שומן. לנו אומרים להימנע משומן כדי לא להשמין, אך עבור חברינו על ארבע עוד לפני שמגיעים למצב של השמנת יתר, יכולים בקלות לחטוף דלקת לבלב, שזה לא רק מחלה מאוד מאוד כואבת, אלא משהו שיכול להסתבך ובלי טיפול אינטנסיבי, יכול לגרום למוות תוך כמה ימים. מאכלים שומנים הם בדרך כלל דברים מטוגנים כמו שניצל, פלאפל, צ'יפס, אך גם כל מיני חטיפים של בני אדם ולעיתים גם כאלו שמיועדים לכלבים.

אבוקדו – אבוקדו היא אולי קצת "פחות" מסוכן ממאכלים אחרים שאני מציגה, אך כן חשוב לי לתת לו כמה מילים. אבוקדו בדרך כלל גורמת לסימני עיכול אצל כלבים. הקאות, שלשולים, כאבי בטן שלרוב עוברת תוך כמה ימים – אך יחד עם זאת, לא לשכוח את כמות השומן שיש לנו באבוקדו, ומה אמרנו לגבי שומן? אז לא כדאי לתת לכלבים לאכול אבוקדו מיוזמתינו, אך יחד עם זאת, אם הוא חיטט בפח ואכל קצת קליפות, זה לא בהכרח סוף העולם. רק עניין של לעקוב ולראות שלא מתפתח סימני עיכול.

מלח – בדיוק כמונו, מלח הוא חיוני לתפקוד הנכון של הגוף והוא נחוץ להמון תהליכים בגוף – אך יחד עם זאת, בדיוק כמונו, יותר מידי הוא רע מאוד. מזונות עתירים במלח כמו אגוזים מצופים במלח או צ'יפס, וכמו כן גם מי מלח מהים – יכולים לגרום במקרה הטוב להקאות ושלשולים אקוטיים, ובמקרה הרע לסימנים עצביים כמו רעידות ועוויתות – עד למוות. לכן, לא להיבהל שרשום מלח ברכיבים של האוכל של כלבך, כי הוא באמת נחוץ להמון תהליכים בגוף שלנו, אל כן לקחת בחשבון שמאוד לא מומלץ לתת לו בתור צ'ופר מאכלים רבויי מלח, ולשים לב שלא שותים מים מהים כשלוקחים אותם לחוף.

אגוזים – האגוז הכי מסוכן לכלבים היא אגוז המקדמיה אשר גורמת לסימנים עצביים אצל כלבים, אך יחד עם זה, גם מומלץ להימנע משאר האגוזים וזה בשל כמה סיבות. 1. שומן גבוה. 2. ציפוי מלוח. 3. סכנת חנק. אגוזים לא תורמים לכלבים שלנו משהו חיוני לתהתפתחותם או תפקודם, ולכן אין באמת סיבה לתת להם אותם, ויחד עם הבעיות שהם יכולים לגרום– עדיף פשוט להימנע מהם לחלוטין.

מסטיק וסוכריות "ללא סוכר" – קודם כל, גם מסטיק וסוכריות עם סוכר עדיף להימנע, בגלל הסוכר המיותר מן הסתם. אך אני שמה דגש דווקא על הסוכריות ומסטיקים שהם ללא סוכר, כי דווקא הם אלו שיכולים לעשות הרבה יותר נזק לכלב שלנו מאשר כאלו עם סוכר. בהמון מאכלים מתוקים של אנשים שהם עשויים ללא סוכר, שמים ממתיקים סינתטיים כדי שיהיו מתוקים. אחד הממתיקים הנפוצים נקראת קסילטול (xylitol), שלבני אדם היא לא מזיקה בכלל, אך לכלבים (וגם חתולים!) היא מאוד מאוד מאוד מזיקה! לכן, כשרואים שלממתק כלשהו אין סוכר, זה לא אומר שזה בטוח לכלבים – להפך, עצם זה שאין בו סוכר אומר שיכול להיות שהוא רעיל מאוד לכלבינו. קסילטול גורמת להיפוגליצמיה, שזה סוכר נמוך דם, וכשל כבד. הסימנים הם בדרך כלל כלב עייף, אפאתי, קושי לקום, והקאות.

אלכוהול – בדיוק כמו אצלנו, אלכוהול הוא רעיל. נקודה. אך בניגוד אלינו, לכלבים יש סיבולת יותר נמוכה משלנו לאלכוהול, ולכן כמות קטנה שלא היה משפיע עלינו, כן ישפיע עליהם. בכלב עם הרעלת אלכוהול אנחנו נראה הליכה לא יציבה (אטקסיה), ריור, רעידות, עוויתות, ובדיוק כמו אצלינו, ללא טיפול, תוך פחות מ24 שעות יכול לגרום למוות.

בצק לחם/שמרים לא מבושל או חצי מבושל – מה שמרים עושים? שני דברים – מתנפחים ומייצרים אלכוהול. אז על אלכוהול כבר דיברנו, אבל הדבר הנוסף, ניפוח הבצק היא עוד בעיה קטנה. שמרים אוהבים מקומות חשוכים, חמימים ולחים. והקיבה של כלב היא בדיוק זה – מה שאומר שהבצק יחגוג. הוא יתנפח ויתנפח, והקיבה תתמלא ותתמלא, עד שכבר אין לו מקום להכיל את כל הבצק הזה. זה יעשה לכלב שלנו כאבים עזים, ועל הדרך יחסום את הדרך למעים. ובינתיים, לא לשכוח את כל האלכוהול שהשמרים מייצרים, שבינתיים נספגים לדם… אז נכון, בדרך כלל אנחנו לא נותנים לכלבים שלנו לאכול בצק, בדיוק כמו שאנחנו לא היינו אוכלים את זה בעצמינו – אבל אני רואה פעם אחר פעם כלבים מגיעים למרפאה אחרי שאכלו כמות גדולה של בצק – לא כי בעליהם נתנו להם – אלא פשוט כי שמו בצד בצק שיתפח, וכשסובבו את הגב הכלבלב השמן גנב את כל הקערה! לכן, כשמכינים לחם ושמים את הבצק לנוח בצד, דאגו שלכלב אין שום גישה לבצק, או אפילו למטבח כשאתם לא משגיחים – כי אם הם רוצים משהו, הם ימצאו את הדרך…

יש עוד המון מאכלים אסורים לכלבים, כאן זה רק רשימה חלקית של הדברים הכי נפוצים במטבח שלנו, שרואים בהם יותר מידי מקרים במרפאות. אבל אם אתם רוצים לתת לכלב שלך משהו משלנו, ולא בטוחים אם מותר או אסור, תמיד אפשר לפתוח גוגל ולבדוק – רק חשוב לבדוק מכמה מקורות ולא רק אתר אחד – כי בימינו לא כל דבר שקוראים באינטרנט הוא נכון!

תפריט נגישות